Още със събуждането ми се
майстореше нещо. Отново изпитвах онова
така забравено чувство, сякаш пръстите те сърбят да сътвориш нещичко с двете си
ръце и да зарадваш някого. Като добавка днес с любимият честваме малка
годишнина,та поводът сам по себе си бе повече от идеален за създаването на нещо
малко, сладко, гарнирано с много любов.
Като един истински артист, изпитвам изключително затруднение да се придържам стриктно към готварските
рецепти и за пореден път създадох кажи-речи нова такава.
Любимата ми част в
експериментирането в кухнята е, че до последно аз самата не съм сигурна какво
точно ще се получи. Понякога резултатите са учудващо добри, но няма да крия, че
честичко вадя от фурната и зверчета в тавичка.
Е, днешното ми творение бих
приспаднала към едни от най-сполучливите експерименти, които съм правила.
Използвайки стандартна рецепта за кекс, водена от слабостта си към шоколада и
прибавяйки малко свежест с пресни черешки, се получи това!
Като добавка, отделих в по-малка
форма от сместа и изпекох малък кейк, който опаковах и декорирах като малък
жест за празника на моето момче. Обичам тези малки жестове, защото по мое мнение
нещо малко,но направено от сърце и то лично от теб самия, е в пъти
по-стойностно от скъп подарък..
Сега леко ще сменя жанра и ще ви
покажа рецептата в случай, че вече са ви потекли лигите. Рецептата е лесна, няма
никаква философия. Количеството на продуктите е приблизително. Отдавна вече не
следвам точни грамажи и готвя по усет, така че се чувствайте свободни да
прибавяте или намаляте някоя от съставките по свой вкус.
Нужни продукти:
•4 яйца
•1 ½ ч.ч захар
• ½ ч.ч олио
•1ч.ч кисело мляко + ½ ч.л сода
бикарбонат
•3 непълни ч.ч брашно
•1 бакпулвер
•есенция ром
•какао
•две шепи череши
Като начало започнете с
измиването на черешите и отделянето им от костилките. Нарежете ги на четири, тъй
като прекалено малките парченца не се усещат и не придават този сочен вкус на
кекса. Наредете нарязаните черешки в голяма чиния и ги оваляйте в брашно за да
се запечатат.
В голяма купа смесете
яйцата, захарта, олиото, млякото и изгасената в него хлябна сода (или т.н. сода бикарбонат).
Разбъркайте добре, докато кристалчетата захар престанат а хрупат по ръбовете на
купата. След получаването на гладка, хумогенна смес започнете да прибавяте
брашното, примесено с бакпулвера на равни части ( на три-четири пъти).
След като свършите и
това,разделете сместа на две,като едната примесите със солидно количество
какао (около 3-4 супени лъжици) и няколко капки от есенцията ром.
Така,вече иамте два цвята от
сместа, както и запечатаните череши.Сега идва моментът да загреете фурната на
180 градуса и да намазните и набрашните любимата си форма за кекс.
Ако не сте
по пипкавите работи, можете просто
да застелите с обилно с хартия за
печене, както аз направих с мини кексчето.
На дъното на формата изсипете
шоколадовата смес, след което внимателно загладете. Преди да прибавите и
бялата,трябва да поръсите с малко брашно/какао долната, с цел двата цвята да останат
разделени един от друг, в противен случай ще получите т.н. мраморен ефект, който
също сам по себе си е много красив. Изсипете и бялата смес, след което
разположете черешките ,натискайки ги леко в тестото. Не ги потапяйте
изцяло, защото ефектът при изпичането е доста интересен и ще си имате черешово
таралежче.
И, май това е всичко. Кексът се пече около 40
минути, като може да го извадите по-рано или по-късно, според личните си
предпочитания. След като изтине, извадете го от формата и поднесете върху красив
поднос.
Ако и вие като мен искате да
зарадвате любим човек, заложете на нещо семпло откъм украса. Помпозните
декорации и нестандартните писания са излишни в тези случаи. Заложете на
същественото.
Радостта е в малките
жестове, късите думички и вкусните кексчета!
О, и да не забравя, Бон Апети!
Няма коментари:
Публикуване на коментар