неделя, 5 юли 2015 г.

Две чаени чаши любов и щипка сутрешно вдъхновение..



Още със събуждането ми се майстореше нещо. Отново изпитвах  онова така забравено чувство, сякаш пръстите те сърбят да сътвориш нещичко с двете си ръце и да зарадваш някого. Като добавка днес с любимият честваме малка годишнина,та поводът сам по себе си бе повече от идеален за създаването на нещо малко, сладко, гарнирано с много любов.
Като един истински артист, изпитвам изключително затруднение да се придържам стриктно към готварските рецепти и за пореден път създадох кажи-речи нова такава.
Любимата ми част в експериментирането в кухнята е, че до последно аз самата не съм сигурна какво точно ще се получи. Понякога резултатите са учудващо добри, но няма да крия, че честичко вадя от фурната и зверчета в тавичка.
Е, днешното ми творение бих приспаднала към едни от най-сполучливите експерименти, които съм правила. Използвайки стандартна рецепта за кекс, водена от слабостта си към шоколада и прибавяйки малко свежест с пресни черешки, се получи това!

Като добавка, отделих в по-малка форма от сместа и изпекох малък кейк, който опаковах и декорирах като малък жест за празника на моето момче. Обичам тези малки жестове, защото по мое мнение нещо малко,но направено от сърце и то лично от теб самия, е в пъти по-стойностно от скъп подарък..

Сега леко ще сменя жанра и ще ви покажа рецептата в случай, че вече са ви потекли лигите. Рецептата е лесна, няма никаква философия. Количеството на продуктите е приблизително. Отдавна вече не следвам точни грамажи и готвя по усет, така че се чувствайте свободни да прибавяте или намаляте някоя от съставките по свой вкус.

Нужни продукти:
•4 яйца
•1 ½ ч.ч захар
• ½  ч.ч олио
•1ч.ч кисело мляко + ½ ч.л сода бикарбонат
•3 непълни ч.ч брашно
•1 бакпулвер
•есенция ром
•какао
•две шепи череши

Като начало започнете с измиването на черешите и отделянето им от костилките. Нарежете ги на четири, тъй като прекалено малките парченца не се усещат и не придават този сочен вкус на кекса. Наредете нарязаните черешки в голяма чиния и ги оваляйте в брашно за да се запечатат.
В голяма купа смесете яйцата, захарта, олиото, млякото и изгасената в него хлябна сода (или т.н. сода бикарбонат). Разбъркайте добре, докато кристалчетата захар престанат а хрупат по ръбовете на купата. След получаването на гладка, хумогенна смес започнете да прибавяте брашното, примесено с бакпулвера на равни части ( на три-четири пъти).
След като свършите и това,разделете сместа на две,като едната примесите със солидно количество какао (около 3-4 супени лъжици) и няколко капки от есенцията ром.
Така,вече иамте два цвята от сместа, както и запечатаните череши.Сега идва моментът да загреете фурната на 180 градуса и да намазните и набрашните любимата си форма за кекс. 


 Ако не сте по пипкавите работи, можете просто
 да застелите с обилно с хартия за печене, както аз направих с мини кексчето. 
На дъното на формата изсипете шоколадовата смес, след което внимателно загладете. Преди да прибавите и бялата,трябва да поръсите с малко брашно/какао долната, с цел двата цвята да останат разделени един от друг, в противен случай ще получите т.н. мраморен ефект, който също сам по себе си е много красив. Изсипете и бялата смес, след което разположете черешките ,натискайки ги леко в тестото. Не ги потапяйте изцяло, защото ефектът при изпичането е доста интересен и ще си имате черешово таралежче.
И, май  това е всичко. Кексът се пече около 40 минути, като може да го извадите по-рано или по-късно, според личните си предпочитания. След като изтине, извадете го от формата и поднесете върху красив поднос.

Ако и вие като мен искате да зарадвате любим човек, заложете на нещо семпло откъм украса. Помпозните декорации и нестандартните писания са излишни в тези случаи. Заложете на същественото.

Радостта е в малките жестове, късите думички и вкусните кексчета!
О, и да не забравя, Бон Апети!


Няма коментари:

Публикуване на коментар