сряда, 27 януари 2016 г.

Меланхолия на "Раковска"



Обектът, който ще Ви представя днес се намира под номер 167 на оживената столична улица „Г.С.Раковски“.Тази къща, дегизирана под сивия камуфлаж, резултат от натоварения трафик е често подминавана от мнозина в забързаното ни ежедневие. Ако обаче отделите минутка и погледнете нагоре, пред вас ще се разкрие раздвижена фасада, както и впечатляващ островърх покрив, които неизменно ще приковат вниманието ви и ще събудят интерес.

Намиращ се точно срещу къщата, в която поетът П.К.Яворов е живял със съпругата си Лора Каравелова и където тя е поставила край на живота си, този  дом не се намира в кой-знае колко по-добро състояние. Мазилката се стели върху прашния тротоар, а фрагменти от декоративната пластика липсват. Въпреки това сградата определено притежава собствен чар, вероятно заради арковидните прозорци или каменния балкон, скрит под стряхата на дървото в предния двор. В допълнение, красивите капители в краищата на декоративните колони придават още по-голяма изящност на някогашното столично „бижу“.


 За разлика от къщата на Яворов, собственост на масонската ложа в България, чиято отговорност е да вземе мерки по реставрацията й, въпреки,че до ден днешен това така и не е сторено, къщата на отсрещния тротоар е сякаш оставена на произвола на съдбата. Къщата е била някогашен дом на българския офицер и политик Христо Попов ( 1858-1951г.). Като представител на Либералната партия у нас, Попов е издигнат за кмет на София в периода от 1899г. до 1901г. През идните години Попов е назначен и на позицията министър на вътрешните работи и народното здраве. Домът му е обявен за архитектурен паметник на културата от местно значение през 1976г. 

И тук ще завърша меланхолично, понеже това здание е само пореден пример за това, как опазването на архитектурното ни наследство съществува само на хартия. Пореден пример как виновни никога няма, а чувството за отговорност сякаш е избледняло заедно с цвета на фасадата през годините. За това следващия път спрете и се полюбувайте, докато все още имате тази въможноста. Прекосете и  „Раковска“, поклонете се пред паметника на Яворов и едва тогава поемете обратно по пътя си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар