събота, 2 юли 2016 г.

Къщите-близнаци на бул. „Дондуков“



На столичния булевард „Дондуков“, само на няколко пресечки от любимата ми Коронясана къща, се намира поредната двойка къщи-близнаци на стара София.





Домовете, проектирани от видния наш архитект Никола Лазаров, са построени през 1910г. за сестрите Параскева Бойкова (33) и Недялка Аврамова (35). В първоначалния си вид двете къщи са били напълно идентични и огледални една на друга, но след преустройството на тази, намираща се под номер 33-ти и значителното и разширяване, симетрията им днес отчасти се губи.


И двете сгради са издигнати в актуалния за времето си стил сецесион и както всяка творба на виртуоза арх. Никола Лазаров, те не биха могли да останат незабелязани.  Арковидните им фронтони, в които е разположен триптих от прозорци, образуващи кръг, се явяват главния акцент на фасадите им. Точно под тях са разположени балкони, обримчени с изкусно изтъкан сякаш от дантела парапет. Отдолу пък се спускат минималистични правоъгълни еркери, които също имат арковиден завършек, хармонично допълващ фронтоните на двете къщи. Гипсовата декорация и на двете сгради е сдържана и намясто, придаваща изящество и финес на зданията, но без да ги натоварва с излишна претенциозност, предвид функционалната им принадлежност на частни домове.

И така, макар изгубили симетрията си, къщите-близнаци на бул. „Дондуков“ и до днес пазят своя чар, дух, както и типичния почерк на арх. Лазаров.


Няма коментари:

Публикуване на коментар