сряда, 1 юни 2016 г.

Седемте кули на "Алабин"



Много от вас вероятно не са обръщали внимание на тази необикновенa  сграда, разположена на ъгъла на столичните улици „Княз Борис I“ и „Алабин“. Привидно обикновено в своето подножие, това здание ще изненада всеки, осмелил се да погледне нагоре, със своите седем островърхи купола.


Фасадата на сградата е боядисана в наситена охра, която контрастира отлично на белите гипсови декорации по нея. Като цяло изчистена, единствените акценти върху нея са разположените централно един под друг балкони. Далеч по-богат е покривът на сградата. Симетрията на кулите не е напълно огледална, но в нея ясно се открояват два еркера, единият от които ъглов. Кулите с които завършват те са значително по-големи и орнаментирани от остаnaлите. Куполите на малките кули са с форма на правилна триъгълна пирамида, а тези на еркерите на пресечена четириъгълна пирамида. Друг акцент е централният свод на покрива, под който е разположен балкон, украсен с няколко колони и арки, величествено завършващи вида на сградата. 


Зданието не се слави с богата история. Днес функционира като жилищна сграда, а в подножието й има търговска част. Въпреки това бих я класирала в списъка с „необикновените“ архитектурни забележителности на София, защото къщи с кули се срещат рядко, а тази тук си има цели седем. Освен това се намира в завидно добро състояние, за разлика от много други.


Няма коментари:

Публикуване на коментар