неделя, 13 декември 2015 г.

Старата Софийска банка



Разположена в сърцето на София, улица „Московска“ е обсипана с коя от коя по-красиви и богати на история сгради. Моята фаворитка обаче, определено стана тази, намираща се под номер 19-и, а именно бившата Софийска банка.

Ситуирана непосредствено зад Царският дворец, понастоящем функциониращ като Национална художествена галерия, тази сграда се отличава не само с невероятна си архитектура, дело на видни виртуози в областта, но и на ослепителна орнаментировка в лицето на няколко детайлни скулптори, окачени на фасадата й. Проектът, имащ за цел да помещава Софийската банка, е изготвен още през далечната 1913г. от прочутите арх. Георги Финфов, арх. Димо Ничев и колегата им арх. Никола Юруков, а през 1920г. вече бил реализиран. През годините тук се ражда и Българското народно радио. Отново оттук са предавали радиата Родно радио (1930-1935г.) и Радио София (1935-1945г.).


Сградата се отличава не само с красивият си покрив, но и с внушителните статуи, красящи стените й. Централно, точно над масивните балкони, се издига изящно изработена статуя на бог Хермес (Меркурий) в реален размер, дело на скулптора Марин Василев. От другата страна , където е и входа на банката, е изградена „порта“, състояща се от масивна орнаментирана арка и две колони, завършващи с величествени скулптори на орли, отправили поглед в противоположни посоки. И това далеч не е всичко- на последните етажи пък, са разположени две седнали човешки фигури, отново в реален мащаб. Има и още много декоративни елементи, които бихме могли да отчетем. Така, тази експозиция се разполага върху добре контрастиращ фон в охравеникав цвят, в който е потопена цялата фасада. Като допълнителен акцент първият етаж и ъглите са боядисани в по-тъмен нюанс, придавайки още по-голямо обаяние на сградата.



Понастоящем тук  се помещава клон на банка ДСК и се намира в отлично състояние. Сградата  е обявена за паметник на културата и за разлика от много други такива, тази  вероятно ще ни радва още десетилетия напред, носеща в себе си духът на стара София и вдъхновяващото майсторство на нейните създатели.


Няма коментари:

Публикуване на коментар