събота, 19 март 2016 г.

Фоторазходка из Женева



През изминалия уикенд имах удоволствието, макар и за кратко, да посетя град Женева в Швейцария. 
 
Поради липсата на гид се наложи сами да преоткрием забележителностите му. Отправна точка, разбира се, бе езерото Леман или наричано още „Женевското езеро“. Побеляло от лебеди, патици и чайки, то е не само емблема на града, но и атракция както за малки, така и за големи. Красивите птици не се страхуваха от туристите, качваха се в краката ни посредством платформа, изградена във водата. Крайбрежната алея пък е любимо място за разходки, колоездене и джогинг на местните през почивните дни. Силно впечатление ми направи колко много спортуващи срещнахме по улиците на града, което говори за активния живот, който водят швейцарците, което е похвално . 




Следващата забележителност до която ни отведоха женевските улички бе Природонаучният музей. Сградата му е изключително внушителна, а пред входа му е разположена градина с панорамна гледка към езерото с изградени места за отдих.








Следващата спирка на нашия  тур беше катедралата „Сен Пиер“, разположена в старата част на града. Сгушена между тесните улички и околните сгради, тя също е известна с панорамната си гледка към Женевското езеро от върха на северната й кула. Там се намира и музеят на християнството от епохата на Реформацията, когато катедралата е превърната от католическа в протестантска. Част от фасадата бе в процес на реставрация, вероятно с цел да е в отлично състояние за началото на пролетно-летния сезон, когато напливът от туристи е най-голям.


Изключителна  идилия и романтика  лъхаше от малките площадчета в стария град, където кокетните кафенета и сладкарници бяха изкарали масите си на слънце край фонтана. Освен професионализма и любезността на персонала, там като комплимент към чашата си кафе неизменно получавате малко швейцарско шоколадче.




В старата част се натъкнахме също и на сгради с изключителна архитектура, богата орнаментировка на фасадите и причудливи покриви. Силно впечатление  ми направиха шарките по куполите на една от тях.





Посетихме също градината на Женевския университет, основан от Жан Калвин още през далечната 1559г. като теологическа семинария и училище по право.  Днес  там се намират както училищната библиотека, така и легендарната „стена на Реформаторите“ -паметник в чест на ключовата роля на града като център на Калвинизма и Протестантството.

Това бяха забележителностите, които посетихме в рамките на деня и  едва малка част от всичко, което може да се види в Женева- отличен повод за бъдещо посещение на Швейцария!



Няма коментари:

Публикуване на коментар