неделя, 3 април 2016 г.

Розовата къща с кулата



Къщата, която ще ви покажа днес се различава значително от повечето, за които съм писала досега. И не защото им отстъпва от архитектурна гледна точка, а защото понастоящем е реновирана и се намира в отлично състояние.

Розовата островърха къща, напомняща приказен дворец със своята кула, се намира в началото на ул. „Узунджовска“, на ъгъла с  бул. „Витоша“ в София. Въпреки близостта до оживения и гъмжащ от хора столичен булевард, там е изключително тихо и спокойно.

Първото нещо, което ми направи добро впечатление бе чистатата фасада в бледорозов цвят. Като добавка, изящната декоративна пластика на орнаментирания й фронтон се откроява в чист бял цвят, придаващ на дома особен финес. Друг признак, за добрата поддръжка на къщата е блестящият сребрист покрив на островърхия й купол, който очевидно наскоро е претърпял реставрация или дори подмяна. В същият сребристосив цвят блести и оградата и входната порта на малкия дворец. Красив акцент, контрастиращ на нежните бледи тонове на фасадата, са черните парапети на балконите, богато орнаментирани с ковано желязо. 


Днес къщата е необитаема или поне видимо в нея няма признаци на живот. Била е обявена за публична продажба и първият й надпартерен етаж е купен през 2015г. Въпреки това през повечето прозоци се виждат празни, необзаведени стаи. Къщата разполага със заден двор, скрит от хорските очи, както повечето сгради в централната част на София. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар