вторник, 7 юни 2016 г.

Островърх паралелизъм край Перловска река



Макар и някога да са били досущ една като друга , двете островърхи къщи, които ще ви покажа, днес нямат почти нищо общо, освен натоварената обща пътна артерия на която се намират. Разположен в сърцето на стара София, бул.“Евлоги и Христо Георгиеви“ е средище на величествени сгради, повечето от които са дело на най-видните и доказали се български архитекти. 


Първата от двете къщи-полублизнаци се намира под номер 117-и. Построена през далечната 1903г., триетажната къща в стил сецесион е проектирана от  великия арх. Кирил Маричков. В регистъра на паметниците на архитектурата зданието е записано като „къщата на инж. Петър Тихолов“. Именно той я е обитавал дълги години. До 2009г. пък, тук се помещава консулският отдел на Министерство на външните работи. Днес, сградата функционира като офис на голяма частна фирма, специализирана в строителство и реконструкция на хидротехнически обекти и е реставрирана напълно, открояваща се по красота и блясък сред околните постройки.




Колкото до архитектурата, акцентите на сградата са няколко, но най-ярък определено е шестоъгълният ъглов еркер от който води началото си островърхата кула. На фасадата също е разположен разчупен фронтон, украсен с фигура на женска глава, лаврови венци и грозд. Прозорците на къщата са в различни форми и размери, което й придава допълнителен чар.
 

Другата къща-полублизначка е разположена по-надолу по улицата, под номер 133. Тя пък е посторена през 1925г. и неин създател е арх.Алекси Ничев. Къщата се откроява с няколко балкона с ажурни парапети, голям кръгъл прозорец, както и кула с шапковиден купол. Тя, за разлика от тази на арх.Маричков, днес се намира в не толкова завидно състояние. Функционира като частен дом, но ремонт не е правен от години. Множество графити „красят“ фасадата й, а фрагменти от мазилката липсват.




Така, съпоставяйки двете къщи днес, не бих си и помислила, че те някога са считани за полублизнаци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар