неделя, 7 февруари 2016 г.

Вила "Момина" на генерал Марков



Генерал Тодор Марков е роден на 24 май 1870г. в град Хисаря. Завършва Военното училище в София, след което служи като младши офицер в 1-ви конен полк. По-късно през 1896 година завършва висш офицерски курс, а през 1899 г.  заминава за Санкт Петербург, където е приет в Генералщабната академия на руската армия, която завършва с пълно отличие.
През ноември 1913 година Марков е повишен в чин полковник и е изпратен като  военно аташе в Цариград, за да нормализира обтегнатите отношения между България и османското правителство. Там той прави силно впечатление с дипломатическите си умения и успява да се хареса на дипломатическия корпус и турската държавна администрация.

Години след това, Марков се включва и в Първата световна война като командир на 5-та конна бригада. През 1917 година е издигнат в генерал. Така, до края на войната изпълнява длъжността командир на Първа конна дивизия и инспектор на Кавалерията. На 20 октомври 1919 г. генерал Марков преминава в запаса, отличен с множество престижни ордени.

Генералът е основоположникът на историческия музей в родния му град Хисаря. Именно там през 1933г. е основано Археологическо дружество, целящо да съхрани паметниците на културата в града. За негов председател е избран ген. Марков. През същата година той открива археологическа изложба в собствената си вила, достъпна за всички жители на градчето. Впоследствие, експонатите той дарява на музея. 

Вила „Момина“ бихме могли да видим и днес, минавайки по ул. „Александър Стамболийски“ в Хисаря. Сградата не би убегнала на ничий поглед поради простата причина, че е изключително величествена дори и в плачевното състояние, в което се намира понастоящем. 





Навремето вилата се е състояла от две триетажни сгради, обримчени с просторни красиви тераси. Тя многократно бива сравнявана от посетителите си дори с дворец, поради островърхата си кула и множеството удобства и комфорт, които предлагала. Вила „Момина“ била прочута като единствената къща за гости с водна инсталация по онова време. По-късно вилата е функционирала като санаториум за деца с бъбречни проблеми, който генерал Марков оставя като завещание на държавата. 

Сградите на вилата като балнеосанаториум

Той функционирал до преместването си в нова сграда, след което старата остава нестопанисвана. Поради факта, че генералът няма преки наследници, проблемът за собствеността на вилата остава нерешен и до днес. Обявена за културна забележителност в града, сега вилата тъне в разруха. Намираме входната врата отврена, а дворът й наподобява същинска джунгла. Отвътре картината не е по-различна.


Още снимки можете да видите ТУК. Така, въпреки желанието си, жителите и управата на град Хисаря се оказват неспособни да съхранят обекта, поне не по законен ред. Абсурдно, но факт. 

Малко хора знаят това, което ми разказа лично местният историк Петър Дидов- че именно генерал Марков е осъществил възстановяването на портата от римската крепостна стена, тогава известна като „Камилите“. Сводът на портата бил разрушен, затова местните са я наричали така. С финансовата помощ на генерала, арката е възтановена в автентичния си вид, в който бихме могли да я видим и до днес. Това е само още един пример за отдадеността на тази велика личност в името на Родината и запазването на националните ни и културни ценности.


Генерал Тодор Марков умира през 1950 г. на 80 годишна възраст, оставяйки след себе си биография, посветена в служба на Отечеството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар